Se prefigurează că, la începutul săptămânii viitoare, România va intra în scenariul 4 în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Cum vor proceda autoritățile și cum trebuie să se comporte populația față de restricțiile care se vor înăspri, a vorbit fostul vicepremier Gabriel Oprea, la Realitatea PLUS.
”Important ca acest Scenariu 4 sau 5, câte or mai fi, să ne găsească pregătiți. Autoritățile au luat măsuri corecte, graduale, care să facă în așa fel ca acest război, pentru care omenirea nu a fost pregătită, să meargă mai departe.
Autoritățile trebuie să se pregătească pe trei paliere: 1. Să nu mai moară oameni, 2. Guvernul trebuie să asigure pârghiile economice, viața merge înainte, 3. să creeze un climat de ordine, de securitate. Autoritățile sunt la datorie, oameni care au jurat să apere țara. Sunt convins că dacă respectăm legea, vom depăși această situație excepțională pentu care nimeni nu a fost pregătit”, a spsu Oprea.
Referitor la amenzi în valoare de 46 milioane de lei pe care le-au dat autoritățile de la intrarea în vigoare a Ordonanței Miliatre nr. 3, pentru nerespectarea restricțiilor, fostul vicepremier a spus că trebuie să aplice în continuare legea.
”Cei care nu respectă legea sunt iresponsabili. Toți avem acasă familii, copii. Trebuie să fim responsabili să putem depăși această situație excepțională.
Ordonanța nr. 4 vine cu înăspriri. Eu cred că trebuie să fim responsabili. Este rândul specialiștilor, trebuie să respectăm, ce spun ei, să respectăm legea. Statul român și instituțiile de forță au un conducător, cineva care stabilește regulie, mă refer la domnul Vela, la comitetul național de urgență care are rolul de a strânge toate resursele pentru a interveni în situații excepționale. Trebuie să pumem umărul la nivelul tuturor instituțiilor să respectăm regulile jocului, să putem depăși această situație excepțională care poate fi depășită doar cu respectarea strictă a legii”, a declarat, la Realitatea PLUS, Gabriel Oprea, actual președinte al Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor ”Mihai Viteazul”.