“Avem 7 judete fara coronavirus: Harghita, Sibiu, Arges, Dambovita, Giurgiu, Calarasi, Tulcea. Trebuie sa luam masuri exceptionale ca aceste judete sa ramana neinfectate. Ele pot ajuta cu materiale, produse alimentare, nealimentare restul efortului national”
Sibiul – judetul de provenienta al presedintelui Klaus Iohannis – poate da un semnal excelent acum, in criza coronavirusului, printr-o contributie sporita la efortul national pentru eradicarea epidemiei din Romania. Indemnul a fost lansat vineri, 20 martie 2020, de catre fostul vicepremier Gabriel Oprea (foto), cel care era ministru interimar al Afacerilor Interne cand guvernul Victor Ponta a fondat, prin HG nr. 94/2014, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU).
Si nu doar Sibiul poate pune umarul la inlaturarea pericolului, ci si alte sase judete care au fost ocolite de epidemie si tocmai de aceea dispun de mai multe resurse umane si materiale, cu care ar putea oferi un ajutor consistent. Este vorba despre Harghita, Arges, Dambovita, Giurgiu, Calarasi si Tulcea, a mentionat Oprea intr-o declaratie la Realitatea Plus
Redam cele mai importante afirmatii ale liderului UNPR:
„Masurile care au fost anuntate de Comitetul National pentru Situatii speciale de Urgenta (de ministrul Marcel Vela, Raed Arafat, domnul Bogdan Despescu) sunt masuri bune, necesare in aceasta situatie si in aceasta stare exceptionala.
Avem 7 judete in tara, daca nu ma insel, fara coronavirus: Harghita, Sibiu, Arges, Dambovita, Giurgiu, Calarasi si Tulcea. Eu cred ca, in plus, in aceste judete, si in toata tara, trebuie sa luam aceste masuri exceptionale in aceasta stare exceptionala ca aceste judete, si ca un indicator de speranta ca putem gestiona aceasta criza, sa ramana neinfectate. Ele pot ajuta intr-un efort national, mai mult ca viata acolo e mai in regula decat in restul tarii, cu materiale, cu produse alimentare, nealimentare, restul efortului national. Este foarte important acest lucru. (…)
Autoritatile trebuie sa-si urmeze planul, exact ce au anuntat si acest lucru trebuie sa se intample pe teren. Ati vazut ca deja sunt desfasurate fortele Ministerului de Interne, ale Ministerului Apararii Nationale. Sunt toti specialisti, pe care trebuie sa-i felicitam si sa-i incurajam si care-si fac datoria. In primul rand si medicii, care sunt in contact cu pacientii si care se sacrifica alaturi de militari si politisti, ca sa depasim cu bine aceasta criza. Este foarte important ca Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa-si faca treaba, reprezinta coloana vertebrala, se subordoneaza presedintelui Romaniei, primului ministru. Important este sa fim calmi in aceste momente, sa ne organizam si sa avem rabdare si sa colaboram cu autoritatile. Este foarte important sa nu se instaleze haosul, panica, trebuie sa colaboram cu autoritatile ca sa depasim cu bine aceasta criza.
(N.r. cu privire la suplimentarea fortelor de ordine pe strada:) Totul se aplica gradual, asa se intampla in situatiile de urgenta. Toti jandarmii, politistii, militarii din Ministerul Apararii, sectorul de securitate, sunt convins ca in momentul de fata sunt mobilizati, alaturi de medici, de ceilalti profesionisti ca sa-si faca datoria. Sper! Ar fi bine, ca sa nu fie o situatie care sa evolueze mai grav. Trebuie sa prevenim, sa avem incredere in autoritati. Nu avem nevoie de oportunisti, atat economici, cat si politici, avem nevoie doar de profesionisti si de specialisti care sa-si faca datoria. Daca putem mentine calmul, cu o organizare, o coordonare f buna, o comunicare foarte buna. In astfel de situatii, de exceptie,totul trece printr un filtru ca sa nu cream panica. Vom depasi cu bine aceasta situatie de exceptie. (…)
Romania are nevoie de solidaritate si de oameni profesionisti. E nevoie de credinta si de incredere in autoritati. Autoritatile statului, prin decretarea starii de urgenta, vor lua toate masurile prevazute de lege pentru a proteja cetatenul. Romanii trebuie sa aiba incredere in autoritati, nu trebuie sa se creeze panica. Autoritatile, Marcel Vela, Raed Arafat, au expertiza si profesionalismul necesare pentru a depasi aceasta situatie. Vom depasi aceasta situatie cu calm si profesionalism. Viata merge inainte, cu bune si cu rele”.