Ziua de 3 aprilie este marcată în calendarul țării noastre ca moment aniversar al Jandarmeriei Române. Generalul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate națională și ministrul de Interne, a onorat această importantă armă atât în timpul celor două mandate ale sale, ca demnitar al statului și al Ministerului Afacerilor Interne, la fel cum o face și astăzi în calitate de președinte al Uniunii Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul”. Cu o educație si o cariera militară de excepție, Gabriel Oprea s-a remarcat ca fiind unul dintre apropiații militarilor și al familiilor acestora. Fost ministru al Apararii în două guverne, Ministrul de Interne de două ori și de trei ori vicepremier pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea este un cunoscător al fenomenului și o imagine cu mare notorietate în rândul militarilor și polițiștilor. Generalul s-a dovedit ca fiind un apărător al drepturilor militarilor și nu de puține ori a transmis societății românești și internaționale cuvinte de apreciere la adresa acestor oameni care se află în slujba Patriei. Iata mesajul pe care l-a transmis militarul român, Gabriel Oprea, cu ocazia Zilei de 3 aprilie, jandarmilor:
“La Mulți Ani dragi jandarmi!
Sa va întoarceți sanatosi după fiecare misiune, acolo unde va așteaptă toți cei dragi voua: părinți, soții, soți, copii!
Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul” este camaradul vostru de nădejde! “, le-a transmis Gabriel Oprea, jandarmilor români.