Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România. Discuţiile au fost axate pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO.

Oficialii au evidenţiat caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiilor româno-germane, întemeiate pe un dialog politic consistent şi o componentă economică solidă. Aceste relaţii sunt facilitate şi potenţate de puternicele legături interumane, în special prin contribuţia comunităţii româneşti – în creştere – din Germania şi cea a etnicilor germani din România, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Preşedintele Steinmeier şi premierul Ciucă au  subliniat şi importanţa menţinerii unităţii europene şi euroatlantice în asigurarea sprijinului pentru Ucraina.

Şeful Executivului a apreciat activitatea celor peste 25.000 de companii cu participaţie germană din România şi care fac din Germania primul investitor în economia românească, cu prezenţă în sectoare de vârf. În context, premierul a evocat potenţialul de consolidare a cooperării în domenii precum infrastructură, inclusiv în transporturi şi energie, energie verde, industria hidrogenului, industria auto, agricultură şi industrie alimentară, economie circulară, materii prime critice, digitalizare, cercetare şi inovare, industria de apărare, industria electronică şi electrotehnică, semiconductori.

Premierul a apreciat reiterarea de către preşedintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Foto: Guvernul României