Activitatea celor din sistemul de aparare, ordine publica și siguranta nationala, militari, politisti, pompieri, jandarmi este deosebit de importanta, pentru ca acesti oameni sunt cei care trebuie sa tina tara intreaga si puternica.
Ei au doua mari misiuni: sa asigure securitatea nationala si sa asigure ordinea publica, siguranța noastra si a copiilor nostri. Pentru a-si indeplini misiunile in conditii optime, trebuie sa aiba mintea limpede, nu împovarata de griji, drepturile la zi și un ghid al carierei foarte clar.
Noi am luptat pentru drepturile lor, si pentru cei aproximativ 200.000 de rezervisti, precum si pentru cei aproximativ 300.000 de activi.
Se vorbeste mult, in ultima vreme, despre pensiile militare. Unii vor sa le scada, altii vor sa creasca varsta de pensionare, unii fac promisiuni pe care nu le vor indeplini niciodata, iar altii isi aroga merite pe care nu le au.
Nu am sustinut niciodata ca am pregatire de ofiter de comanda, dar sunt militar cu scoala militara de ofiteri, pe care am absolvit-o primul. Am fost ministrul administratiei, ministrul apararii nationale in doua guverne, de doua ori ministrul afacerilor interne, de trei ori numit vicepremier pentru securitate nationala si pentru o scurta perioada, prim-ministru interimar.
In toate aceste functii, am cautat sa fiu un bun manager si cred ca am reusit, dar am fost aproape de oameni si cu sufletul, am considerat ca e important sa existe unitate de corp, camaraderie si am facut tot ceea ce am considerat necesar sa-i aduc pe acesti oameni mai aproape unii de altii. M-am implicat in viata acestor institutii cu tot sufletul si am reusit sa creez punti care fusesera rupte sau care n-au existat vreodata.
Am fost un sprijin real pentru urmasii eroilor din teatrele de operatii, sotiile lor sunt, din vremea mandatelor mele, angajate in sistem, iar copiii acestora studiaza in scolile militare.
Am modificat statutul soldatilor si gradatilor voluntari, care, pe legea veche erau discriminati, ieseau din sistem la doar 40 de ani, fara niciun fel de drepturi. Erau, practic, abandonati de stat. Astazi sunt soldati si gradati profesionisti, pot sa activeze in armata pana la 55 de ani si au aceleasi drepturi ca si ceilalti militari.
Eu chiar pot sa spun ca sunt un bun cunoscator al fenomenului, sub toate aspectele sale, cunosc in mod real problemele, nevoile, framanatarile, lipsurile, constrangerile si privatiunile pe care le au, de-a lungul intregii cariere profesionale, militarii, politistii, jandarmii si pompierii.
De aceea, am fost singurul care s-a gandit cu adevarat la acesti oameni si cel care a si actionat in consecinta, facand ce trebuie pentru ei.
Eu sunt cel care a initiat si promovat Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, pentru care vad ca unii incearca acum sa isi asume merite pe care nu le au. Eram chiar premier interimar atunci cand am sustinut in plenul Parlamentului acest proiect de lege, aprobat ulterior de Parlament si promulgat de presedintele tarii.
O lege buna pentru beneficiarii sai, pe care guvernul Ciolos a modificat-o in detrimentul lor si pe care altii vor sa o ciunteasca in continuare.
UMPMV va lupta pentru ca aceasta lege sa revina la forma pe care am initiat-o si care a fost adoptata in 2015.
Nu stiu ce au facut altii, dar beneficiarii acestei legi stiu, cu siguranta, ce am facut eu. Indiferent ce cred unii ca pot obtine laudandu-se cu ce am facut eu, oamenii stiu adevarul.
E bine sa vorbim despre ce am facut fiecare si sa nu incercam sa ne asumam initiativele si munca altora.