Ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, a declarat, în cadrul unui interviu acordat TVR, că grupul de luptă al NATO, compus din 1.000 de militari, va veni în România, la poligonul Cincu, luna viitoare.

“Noi am avut inspecţii din partea Ministerului Apărării Francez. Am vorbit şi eu cu cei care au venit în delegaţia franceză, au fost, vă spun, foarte încântaţi de condiţii, au fost în mai multe locuri la Sibiu, la Cincu. După părerea mea, este locul ideal pentru un battle group, pentru că sunt în zonă toate chestiunile de infrastructură necesare (…) să faci exerciţii, trageri. (…) În mai, am putea să avem primii militari şi cu acest battle group”, a declarat acesta.

La finalul lunii martie, ministrul Dîncu anunţa numărul militarilor din cadrul acestui grup de luptă NATO. Acesta preciza că viitorul grup de luptă NATO din România „presupune în jur de 1.000 de soldaţi. A fost anunţată naţiunea-cadru, care este Franţa, care şi-a întărit nu numai prezenţa în România şi relaţiile cu România, existente de dinainte, dar relaţia dintre cele două ministere ale Apărării este una privilegiată în acest moment, alături de relaţiile cu Ministerul Apărării din Germania şi din alte state, Italia, care participă la aceste forţe. Franţa va fi naţiune-cadru, în jur de 1.000 de militari. Nu s-a stabilit încă exact profilul militarilor, cum va arăta această configuraţie. Sunt mai multe ţări care cu siguranţă vor aduce în această forţă multinaţională soldaţi şi tehnică. S-a anunţat deja, după câte ştiu eu, în primele discuţii, Portugalia, premierul a discutat la şedinţa de Guvern comună de la Varşovia cu Polonia, care va completa de asemenea forţele multinaţionale din România. Este vorba de hotărâri operative care se vor lua în viitor”.