În cursul acestui an, forțele aeriene ale NATO din toată Europa au fost alertate de peste 400 de ori, pentru a intercepta avioane necunoscute care se apropiau de spațiul aerian al Alianței.
Aproape 90% din aceste misiuni – aproximativ 350, au fost ca răspuns la zborurile avioanelor militare rusești, ceea ce reprezintă o creștere moderată față de 2019.
De regulă, aeronavele militare rusești nu transmit un cod transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu înregistrează un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, ceea ce reprezintă un potențial risc pentru avioanele civile, se precizează într-un comunicat oficial al NATO, din 28 decembrie.
„În ultimii ani, am văzut un nivel crescut al activității militare aeriene rusești în apropierea granițelor Alianței. Suntem întotdeauna vigilenți. Avioanele de vânătoare NATO sunt de serviciu non-stop, pregătite de luptă în cazul zborurilor suspecte sau neanunțate în apropierea spațiului aerian al aliaților noștri. Poliția aeriană este o modalitate importantă, prin care NATO asigură securitatea membrilor noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.
Pe de altă parte, potrivit Defense World, Rusia susține că zborurile sale peste „apele neutre” nu justifică informarea NATO. În plus, Rusia a acuzat faptul că, avioanele de recunoaștere ale NATO zboară în apropierea frontierelor sale pentru a culege informații.
Sursa: defenseromania.ro
Foto: Curierul Național