Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Georgian Drăgan, a explicat, la Digi24, modificarile legislative referitoare la testarea antidrog.

”Asa cum stiti, in acele cazuri in care conducatorii auto refuza testarea cu aparatul etilotest sau drugtest, persoanele sunt conduse la Medicina Legala pentru recoltarea de probe. Daca pana in prezent, in cazul acestor persoane era intocmit un dosar de cercetare penala in rem, in care se efectuau verificari, dupa aceste modificari nu se mai intocmeste dosar penal in ceea ce priveste cosumul de alcool sau substante interzise, dar se ia masura administrativa de retragere a permisului de conducere, pana la venirea rezultatelor probelor biologice. Este o modificare legislativa care a venit in sprijinul si la solicitarea cetatenilor, dupa o ampla analiza efectuata la nivelul MAI, prin politia romana, directia rutiera, de a nu mai intocmi dosare penale in cazul acestor conducatori auto care refuzau testarea de sange, iar daca un medic afirma ca persoana prezinta semnele consumului de droguri sau de alcool, se intocmea un dosar de cercetare penala. In prezent, dupa aceste modificari, nu se mai intocmeste dosar penal, se ia doar o masura administrativa de a retrage permisul de conducere al acelei persoane, pana la sosirea rezoltatelor probelor biologice. In urma anlizei efectuate, a reiesit necesitatea ca politia romana sa aiba laboratoare proprii la care politistii sa mearga cu acele probe pentru ca rezultatele sa iasa intr-un timp cat mai scurt, astfel incat persoanele care nu au consumat substante interzise sa primeasca rezultatul cat mai repede. Sunt anumite medicamente pe al caror prospect scrie ca este interzisa conducerea autovehiculelor pe drumurile publice. Aceste indicatii trebuie respectate pentru ca afecteaza in mod real.

Aparatele pe care le folosim sunt cele folosite si de Germania, spre exemplu, si de SUA, si de alte tari, pentru ca sunt cele mai performante. In luna decembrie a anului trecut am achizitionat 250 de astfel de aparate de detectare a substantelor interzise, care sunt de ultima generatie, iar aceste aparate depisteaza inclusiv consumul de medicamente. Cu siguranta, cand vom avea si aceste laboratoare, rezultatele vor veni mult mai devreme. Aceste masuri sunt luate tocmai pentru siguranta participantilor la trafic. Pentru ca o persoana aflata sub influenta substantelor interzise nu mai poate pleca de acolo cu autovehiculul pentru a pune in pericol pietonii, pentru a omori oameni pe drumurile publice”, a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Romane.