Armata franceză sărbătoreşte Ziua Franţei printr-o paradă grandioasă, cu începere de la ora 10.00 (11.00 – ora României), anunţă FP. Anul acesta, peste 4.300 de militari, 71 de avioane, 25 de elicoptere, 221 de vehicule blindate şi 200 de cai din Garda Republicană vor trece pe Champs Elysées, timp de două ore.

Parada militară franceză este cea mai veche de pe continentul european, tradiţia a început în 1880, în anul când a fost instituită Ziua Naţională a Franţei.

Evenimentele de Ziua Franţei se vor încheia cu un foc de artificii din jurul Turnului Eiffel, cu începere la ora 23.00 locală, care anul acesta are subiectul „Libertate”.

Chiar dacă mulţi străini fac referire doar la „Ziua Bastiliei”, 14 iulie are o dublă semnificaţie pentru poporul francez: luarea cu asalt, în anul 1789, a închisorii regale Bastilia, dar şi aniversarea Sărbătorii Federaţiei (Fête de la Fédération) în 1790, considerată sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, când regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă naţiunii şi legii.

Foto: Twitter