Arheologii au descoperit rămăşiţele unor artefacte rare, provenite din Orientul Mijlociu, într-o peşteră islandeză pe care vikingii o asociau cu Ragnarök – sfârşitul lumii, când zeii sunt ucişi şi lumea este cuprinsă de flăcări, relatează www.livescience.com.

Peştera este situată lângă un vulcan care a erupt în urmă cu aproape 1.100 de ani. La momentul acelei erupţii, vikingii colonizaseră recent Islanda. ”Impactul acestei erupţii trebuie să fi fost tulburător, ridicând provocări existenţiale pentru coloniştii nou-sosiţi în Islanda”, a scris o echipă de cercetători într-o lucrare publicată recent în Journal of Archaeological Science.

Cercetarea arheologică arată că, după răcirea lavei, vikingii au intrat în peşteră şi au construit din stânci o structură asemănătoare unei corăbii. În cadrul acestei structuri, vikingii ar fi ars oase de animale, inclusiv de oaie, capră, bovine, cai şi porci, la temperaturi ridicate, în semn de sacrificiu pentru a evita Ragnarok.

În apropierea structurii, arheologii au descoperit 63 de mărgele, dintre care trei proveneau din Irak, a declarat Kevin Smith, director adjunct şi curator şef al Muzeului de Antropologie Haffenreffer de la Universitatea Brown. El conduce echipa care excavează peştera. Echipa a găsit, de asemenea, rămăşiţe de orpiment, un pigment mineral din estul Turciei, lângă structura de piatră. Acest mineral a fost folosit la acea vreme pentru a decora obiecte, dar este extrem de rar în Scandinavia. ”Găsirea mineralului în interiorul acestei peşteri a fost un mare şoc”, a spus Smith.

Foto: Captură livescience.com