Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat, la Chişinău, că NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă şi că susţine fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independenţa Ucrainei.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat sâmbătă, la Chişinău, că NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă şi că susţine fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independenţa Ucrainei.
„Vestul, NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă. Ce dorim să transmitem este că există principii şi valori de la care nu ne abatem. Susţinem fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independenţa Ucrainei şi, sub nicio formă, nu recunoaştem aşa-zisele referendumuri în regiunile ocupate”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu, potrivit unui comunicat transmis Agerpres de MApN.
În cadrul vizitei oficiale la Chişinău, ministrul Vasile Dîncu a avut o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
În cadrul discuţiilor cu prim-ministrul Gavriliţa a fost analizat stadiul cooperării bilaterale, precum şi în context regional şi al instituţiilor internaţionale.
„Putem afirma că stadiul cooperării dintre ţările noastre este la cel mai înalt nivel din istoria relaţiilor bilaterale, ceea ce creează premise dintre cele mai favorabile inclusiv pentru dezvoltarea colaborării dintre armatele noastre, în multiple domenii – instruire şi exerciţii comune, învăţământ militar, asistenţă în domeniul planificării militare şi dezvoltării de capabilităţi”, a declarat ministrul apãrãrii.
Discuţiile au inclus şi un schimb de opinii pe marginea situaţiei de securitate din zonă, pe fondul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în context fiind evidenţiate acţiunile întreprinse de ambele ţări pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, precum şi criza energetică generată de Rusia.
„Guvernele ţărilor noastre au condamnat ferm acţiunile barbare ale armatei ruse şi ne-am implicat cu toate puterile în a sprijini umanitar ţara vecină agresată, prin gestionarea unui număr extrem de mare de refugiaţi. Vreau să felicit autorităţile Republicii Moldova pentru exemplul de solidaritate şi umanitate fără precedent demonstrat în toată această perioadă”, a mai spus Vasile Dîncu.
„Mă bucur că munca şi determinarea dumneavoastră, dublate de sprijinul nostru şi al comunităţii statelor europene democratice, au adus Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Un mare pas spre bunăstare şi prosperitate. Astăzi suntem din nou împreună, în acest efort al Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene. Suntem determinaţi şi încrezători să continuăm împreună. Istoria noastră atât de complicată şi tragică ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită”, a afirmat ministrul.

Sursa: MApN