Ministrul Apărării a declarat, într-o intervenție la Digi24, că mina găsită plutind în derivă în Marea Neagră venea din barajul de la Odesa. Dîncu a mai precizat că  s-a minat masiv, cel puţin în zona malului ucrainean, precizând că este posibil ca aceste mine să ajungă şi în zona noastră.

O mină marină care a fost observată luni în Marea Neagră a fost distrusa de scafandri special antrenați pentru astfel de misiuni.

“Mina venea din barajul de la Odesa. Informaţiile din timpul unui conflict armat trebuie să le luăm ca atare. Partea ucraineană cu care am vorbit cu câteva zile înainte, când se punea această problemă, mi-a spus că ruşii au minat. Evident că probabil şi partea ucraineană a minat zona pentru a nu putea să intre în zona lor vasele. Într-un conflict armat este o practică militară”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a mai spus că zona este survolată de elicoptere pentru identificarea unor astfel de mine.  

“Indiferent cine a minat în Marea Neagră s-a minat masiv în zona malului ucrainean cel puţin şi atunci există posibilitatea ca mine desprinse din sistem să fi pornit în plutire peste tot. S-a mai şi bombardat în acea zonă. Mi-a spus un diplomat ucrainean că zone care au fost minate au fost şi bombardate la întâmplare, adică cu greşeli de artilerie şi e clar că aceste mine s-ar putea să ajungă şi zona noastră. Am trimis elicoptere, avem elicoptere care survolează marea în acest moment. Nu s-a văzut populaţie de mine care să fi scăpat. Dar sunt mine care au ajuns în Bosfor. Cu siguranţă vor mai fi, trebuie să fim foarte atenţi. Dispozitivul nostru este bine pus la punct”, a explicat ministrul Apărării.