Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat luni şi marţi la reuniunea informală a statelor membre ale Uniunii Europene(UE), care a avut ca teme de dezbatere, printre altele, impactul global şi consecinţele „invaziei ilegale şi nejustificate” în Ucraina.
Potrivit unui comunicat al MApN, reuniunea a prilejuit o dezbatere „consistentă” privind impactul global şi consecinţele invaziei ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei, situaţia de securitate din Balcanii de Vest, din vecinătăţile de la est şi sud, dar şi în privinţa deficitelor de investiţii în domeniul apărării la nivelul UE.
În intervenţia sa, ministrul român al Apărării a evidenţiat faptul că războiul din Ucraina a schimbat modul în care securitatea şi apărarea sunt percepute la nivel european, salutând rolul important al Uniunii Europene.
În ceea ce priveşte regiunea Balcanilor de Vest, Vasile Dîncu a scos în evidenţă rolul esenţial al Operaţiei EUFOR Althea în menţinerea unui mediu stabil şi sigur, punctând faptul că participarea României în cadrul operaţiei a crescut considerabil în ultima perioadă, exprimând intenţia de menţinere a angajamentului pentru securitatea şi stabilitatea regiunii.
În cadrul sesiunii dedicate abordării deficitelor de investiţii în domeniul apărării la nivelul UE, miniştrii Apărării au discutat pe marginea propunerii avansate de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achiziţiilor colaborative (EDIPRA), fiind evidenţiată importanţa investiţiilor colaborative în domeniul apărării în actualul context de securitate, mai scrie MApN.
Ministrul Dîncu a subliniat faptul că, prin creşterea investiţiilor în domeniul apărării, inclusiv în cercetare-dezvoltare, va fi consolidată rezilienţa şi capacitatea Uniunii Europene de a răspunde în mod eficient la ameninţările viitoare.
Acesta a reliefat susţinerea României pentru o abordare flexibilă şi adaptată la noile realităţi securitare în privinţa implementării noilor instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care, având în vedere prerogativele naţionale ale statelor membre, să aducă valoare adăugată eforturilor acestora în ceea ce priveşte înzestrarea cu echipamente militare moderne.

Foto: Vasile Dîncu/Facebook