Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri seară, la Arad, cu privire la ultimele evoluţii legate de Rusia, Ucraina şi NATO, că Federaţia Rusă “încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier”, fiind o nouă formă de împărţire a sferelor de influenţă.

Dîncu a fost întrebat de jurnalişti, în timpul vizitei sale în municipiul Arad, dacă asistăm la o nouă încercare de împărţire a Europei. “Sigur că Federaţia Rusă încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier, asta este clar, dar de fapt este o nouă formă de împărţire a sferelor de influenţă, asta este la nivel mondial ceea ce se întâmplă”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale.

Întrebat dacă ţara noastră le-a cerut garanţii suplimentare aliaţilor, Vasile Dîncu a spus că “România nu mai are nevoie să ceară garanţii suplimentare, pentru că este membră a celei mai importante alianţe politico-militare în acest moment”.

Referitor la cererea Rusiei de retragere a forţelor NATO din România şi Bulgaria, ministrul Apărării apreciază că “nu este o cerere care să poată fi luată în considerare”. El a adăugat că atunci “când ceri Pactului Nord Atlantic să renunţe la toate dezvoltările de după 1997, este o cerere absurdă” şi că în viziunea sa “este mai mult o cerere de negociere, pentru că nu are suport logic şi nici suport strategic”.

“Noi avem un program de acţiune şi de înzestrare a Flancului Estic alături de NATO şi ne pregătim pentru orice eventualitate, dar nu există niciun pericol, chiar dacă Federaţia Rusă vorbeşte despre asta”, a subliniat Vasile Dîncu.

Sursa foto: Guvernul Romaniei