Ministrul Apărării Naționale a vorbit, joi seara, despre numărul de soldați profesioniști pe care îi are armata română, dar și despre grupul de luptă al NATO care va ajunge pe teritoriul țării noastre.

Vasile Dîncu a precizat că acest grup ar urma să fie format din aproximativ 1.000 de soldați.

NATO a luat o serie de decizii la summit-ul de la Bruxelles, de joi. Alianța Nord-Atlantică a decis și înființarea a patru grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Ministrul a declarat că aproximativ 1.000 de soldati vor face parte din grupul de lupta al NATO care va fi înființat pe teritoriul României.

„Deciziile de astăzi înseamnă trecerea la o etapă nouă, înseamnă că vom mai primi un grup de luptă, care va fi în jur de 1.000 de oameni. Încă nu știm întreaga componență, știm un lucru pe care l-a anunțat astăzi și președintele, pentru că a avut contacte acolo, știm că va avea națiune cadru, adică națiunea care răspunde de asta, Franța. Vom avea în jur de 1.000 de oameni. Nu sunt puțini, pentru că atunci când s-a activat forța de răspuns a NATO, prima dată în istoria NATO”. a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale a mai spus că România are în prezent o armată profesionistă de 70.000 de soldați, iar forța de răspuns a NATO are și ea aproximativ 40.000 de soldați, alături de alte elemente de luptă și supraveghere.

Sursa: B1 TV