Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” se vor instrui, prin rotație, timp de șase săptămâni, în tabăra de la Prislop.
Este o perioadă în care vânătorii de munte își dezvoltă abilitățile, în ceea ce privește instrucția schiului și instrucția alpină pe timp de iarnă. Acest lucru presupune executarea unor marșuri și exerciții tactice în condiții vitrege. Totodată, pe lângă calitățile de luptători și supraviețuitori, militarii cu bereta verde își îmbunătățesc și abilitățile de salvatori, fiind organizați în echipe de căutare-salvare (ECS), care acționează pentru a scoate de sub zăpezile masivului Leaota victime ale unei eventuale avalanșe.
Vânătorii de munte câmpulungeni sunt obișnuiți să își desfășoare activitatea în medii mai puțin prietenoase. Cei mai mulți au cel puțin șase luni petrecute în teatrul de operații din Afganistan. De experiența lor se bucură și militarii la început de carieră, sosiți de puțin timp în familia cavalerilor florii de colț, care, fiind la prima experiență de acest fel, se împrietenesc cu muntele.
Plutonierul-major Ovidiu Cantea servește patria de mai bine de 20 de ani și se ocupă de planificarea operațiilor batalionului, dar și de relațiile publice. Cunoaște fiecare militar din curtea unității și știe toate procedurile – el a fost cel care ne-a explicat, pas cu pas, ce se întâmplă în tabăra din munți, fie că a fost vorba de reacția la contactul cu inamicul, de modul de acțiune într-o misiune de căutare-salvare sau de atelierele de supraviețuire. Subofițerii sunt oamenii de bază și la instrucție, și la planificarea operațiilor.
Căpitanul Nicolae Sima este comandantul companiei care se află în această perioadă la instrucție, în tabăra de la Prislop. Deși are doar 31 de ani, comandă peste 120 de militari și spune că experiența dobândită în teatrul de operații îi este, acum, de mare folos. Dar recunoaște că pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor companiei, se bucură de ajutorul sublocotenentului Alexandru Neagu, comandant de pluton și absolvent al cursului românesc de rangeri.
În costumele lor de camuflaj, vânătorii de munte apar și dispar după bunul lor plac pe crestele masivului Leaota. Iar dacă sunteți pasionați de drumeții pe timp de iarnă, îi puteți întâlni lângă Dragoslavele, ascunși în adăposturi improvizate, exersând, repetând și iubind muntele.
Sursa text/foto: Observatorul Militar, cap. III Ciprian Irimia