David Barnea numit următorul șef al Mosad din Israel

David Barnea îl va înlocui pe Yossi Cohen la conducerea Mossad, a anunțat Netanyahu.

 

Primul-ministru Benjamin Netanyahu a anunțat luni că David Barnea va fi următorul șef al agenției de spionaj Mossa din Israel.

Numirea lui Barnea a fost făcută publică luni, în urma consultărilor dintre primul-ministru, procurorul general Avichai Mendelblit și șeful în funcție al Mossad, Yossi Cohen.

Pe 15 decembrie, Netanyahu a anunțat numirea lui Barnea în locul lui Cohen, care se va retrage pe 1 iunie, după cinci ani și jumătate în fruntea Mossad.

Mendelblit a declarat luni că nu există niciun obstacol din punct de vedere legal în privința numirii, după la sfârșitul anului trecut, spunea că un guvern provizoriu nu poate face o numire definitivă.

Atunci când a rezultat că este probabil ca guvernul să nu poată fi format în viitorul apropiat, Mendelblit și-a menținut declarațiile asupra subiectului și, în cele din urmă, a spus că numirea ar fi legală.

Barnea, care are 50 de ani, trăiește în regiunea lui Sharon, în nordul Tel Aviv-ului. Și-a îndeplinit serviciul militar în cadrul forțelor de elită ale operațiilor speciale Sayeret Matkal. În urmă cu 30 de ani, s-a înregimentat în Mossad, unde a devenit ofițer de caz.

După o perioadă de formare, s-a alăturat Tzomet, divizie a agenției de spionaj responsabilă cu identificare, recrutarea și gestionarea agenților, unde și-a petrecut întreaga carieră, cu excepția a doi ani în care a fost adjunctul șefului Kesnet, divizia responsabilă cu monitorizarea și infiltrarea țintelor. A fost numit adjunctul șefului Mossad în 2018.

În Tzomet, a recrutat agenți asociați cu chestiuni de maximă prioritate pentru Mossad: Iran și Hezbolah, mișcarea șiită cu sediul in Liban. Foști înalți funcionari ai agenției de spionaj au spus despre el că este cinstit și drept.