Un bărbat de 43 de ani, care se sustrăgea punerii în executare a unui mandat de arestare preventivă emis împotriva sa după ce comandase asasinarea unui jurnalist, a fost adus vineri la Timişoara, sub escortă, din Italia, relatează AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), bărbatul era urmărit naţional şi internaţional, la solicitarea autorităţilor române. El a fost preluat de o echipă de poliţişti, urmând a fi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Timiş.

“Cooperarea cu poliţia italiană a fost facilitată de Biroul Ataşatului de Afaceri Interne de la Roma, care reprezintă MAI în Italia. Mecanismele de cooperare poliţienească internaţională au fost activate imediat după emiterea mandatului, capturarea şi predarea acestuia realizându-se cu maximă celeritate”, se arată în comunicat.

IGPR reaminteşte că pe 1 iunie, în urma unei operaţiuni ENFAST declanşate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, în colaborare cu echipe din Serbia, Croaţia, Slovenia şi Italia, a fost depistat şi reţinut de Chestura de Poliţie din Latina – Italia un bărbat de 43 de ani, urmărit naţional şi internaţional la solicitarea autorităţilor române.

“Acesta se sustrăgea punerii în executare a unui mandat de arestare preventivă emis împotriva sa, pentru comiterea infracţiunilor de încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni de omor, respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Din cercetări a reieşit că, la data de 10 septembrie 2019, bărbatul ar fi încercat să determine alte persoane să agreseze, prin împuşcare, un jurnalist de la o publicaţie on-line, ca răzbunare pentru articolele compromiţătoare scrise de reprezentantul mass-media la adresa sa”, se precizează în comunicat.

Bărbatul mai este suspectat că ar fi predat unei persoane, în vederea folosirii în agresiune, o armă de foc în stare de funcţionare, promiţând că, în cazul aducerii la îndeplinire a solicitării sale, i-ar fi recompensat financiar pe agresori şi le-ar fi făcut cadou arma.

Activităţile investigative au fost efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi ai Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Timiş.

Schimbul de date cu autorităţile italiene a fost efectuat prin intermediul Biroului SIRENE România, respectiv Biroului Ataşatului de Afaceri Interne din Italia.

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de “Urmăriri”, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene şi alte state, în ceea ce priveşte localizarea şi predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.