În urmă cu un an, pe 26 februarie, a început totul. Undeva în Gorj, un bărbat intra în contact cu o persoană infectată cu noul SARS-CoV-2. Au urmat zeci de anchete epidemiologice, zeci de telefoane și de explicații.Din acel moment numărul cazurilor s-a înmulțit, iar pentru limitarea răspândirii virusului erau necesare măsuri imediate.
În data de 11 martie, OMS avea să declarare COVID-19 pandemie mondială.
16 martie a fost ziua în care în România s-a instituit starea de urgență. La acel moment, noul coronavirus era răspândit în peste 150 de țări, iar bilanțul era unul trist: aproximativ 160.000 de persoane infectate și peste 5.800 de decese.
S-au închis școlile, restaurantele, hotelurile, cluburile și cafenelele, circulația a fost interzisă.
Mii de oameni au intrat în carantină. Deplasarea în afara localităților unde rata de infectare era crescută a fost restricționată.
Copiii și-au văzut bunicii doar on-line
Numărul cazurilor grave a început să crească. Spitalele au devenit neîncăpătoare.
Boala nu a iertat pe nimeni. Au murit salvatori… Medici, asistente, pompieri au căzut victime.
După 290 de zile, soluția către normalitate a apărut în țara noastră. Vaccinul! Mobilizarea a fost una impresionantă. Ore de nesomn și dedicare pentru organizarea în cele mai bune condiții a procedurii de vaccinare.
În România, 791.971 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus și 20.167 au decedat până în prezent. La nivel global au fost înregistrate peste 109 milioane de infectări și peste 2.4 milioane de decese.
Încă un pas spre un mediu favorabil și sigur.
Astăzi, numărul persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV 2 a depășit numărul celor infectate, regăsite în statistici.
Sursa: Ro Vaccinare