Turcia a răspuns la tiruri de rachete vizând zone pe care le ţine sub ocupaţie în nordul Siriei şi provenind de pe un aeroport aflat sub controlul regimului sirian, a anunţat duminică seara Ministerul turc al Apărării pe Twitter, notează AFP.

Siria, de ani de zile este măcinată de război, de conflicte interne, de teroriști în adevăratul sens și nu numai. După retragerea Statelor Unite, Federația Rusă și Turcia acompaniate de Iran și-au împărțit sferele de influență în Siria.

Doar că viziunea și interesul rușilor nu coincide cu cel al turcilor. Influențat de propriul trecut, adept al doctrinei neo-otomaniste, președintele turc se consideră îndreptățit să fie vioara I în statul vecin. Pentru turci pare a fi de neînțeles de ce Rusia, State Unite sau Franța au un cuvânt important de spus în stabilitatea regiunii și ei nu.

Pentru acest lucru, statul turc s-a implicat într-un plan de reconstrucție a Siriei după înlăturarea lui Asad. Mai mult, îi reproșează președintelui sirian ceea ce el respinge în propria țară: că este dictator, că susține teroriștii, că nu permite un regim democratic în propria țară, etc.

Foto – Arab News