Turcia este, începând cu 1 ianuarie,  la comanda Forței Întrunite de Intervenție Rapidă (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), a NATO, formată din mii de militari, pregătiți să fie desfășurați pentru luptă în termen de câteva zile.

Turcia a preluat misiunea de la Polonia, care a fost la comandă în 2020. VJTF a fost construit în jurul Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată din Turcia, care numără aproximativ 4.200 de soldați.

VJTF dispune de aproximativ 6.400 de soldați care priovin din unități din Albania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.

Turcia a făcut investiții substanțiale în unitate – printre cele mai mobile din NATO – în special în planificarea cerințelor sale de logistică și muniție. Ultimele modele de vehicule armate turcești, rachete antitanc și obuziere au fost alocate forței.

Șefii de stat și de guvern ai NATO au decis să creeze VJTF la Summitul Țării Galilor din 2014 ca răspuns la un mediu de securitate modificat, inclusiv la destabilizarea Ucrainei de către Rusia și la frământările din Orientul Mijlociu.

Sursa text și foto: NATO