Fostul preşedinte american Donald Trump i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un să urce la bordul avionului prezidenţial Air Force One pentru a se întoarce la Phenian după întâlnirea lor de la summitul de la Hanoi din 2019,  potrivit unui documentar realizat de BBC.

Fostul preşedinte american “i-a stupefiat chiar şi pe cei mai experimentaţi diplomaţi” prin această ofertă, pe care Kim a refuzat-o, se precizează în documentarul intitulat  ,, Trump Takes on the World”(,,Trump se luptă contra lumii”).

“Preşedintele Trump i-a propus lui Kim un zbor retur cu Air Force One”, a declarat Matthew Pottinger, consilier pentru Asia al fostului preşedinte republican, pentru BBC, care a transmis informaţia în weekend.

“Preşedintele ştia că Kim a ajuns la Hanoi după o călătorie de mai multe zile cu trenul prin China, iar preşedintele i-a spus: ‘Pot să văd duc acasă în două ore dacă vreţi’. Kim a refuzat”, a afirmat consilierul.

Isprava a avut loc în timpul celui de-al doilea summit Trump – Kim Jong Un, care s-a ținut la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019. Tema întâlnirii era programul nuclear al Coreei de Nord, iar negocierile au intrat în impas, moment în care Donald Trump a părăsit brusc summitul, spunându-le ziariștilor: “Uneori, trebuie pur și simplu să pleci”, potrivit BBC.

Dacă liderul nord-coreean ar fi acceptat oferta, prezenţa sa – şi probabil cea a unei părţi a anturajului său – la bordul avionului oficial al preşedinţiei americane în spaţiul aerian al Coreii de Nord ar fi ridicat numeroase probleme de securitate.