Trei submarine nucleare ruseşti purtătoare de rachete balistice au ieșit la suprafață, spărgând simultan calota glaciară arctică, în timpul unor exercițiilor, a raportat vineri, 26 martie, comandantul-șef al flotei ruse, în cursul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin.

Conform agenției Reuters, comandantul Nikolai Yevmenov a declarat că manevra sofisticată a fost efectuată de submarine “pentru prima dată în istoria marinei ruse”. Submarinele au ieșit la suprafață pe o rază de 300 de metri, iar gheața pe care au spart-o avea o grosime de 1,5 metri, a adăugat amiralul.
VIDEO AICI
Autorităţile de la Kremlin au depus eforturi pentru a întări apărarea în Arctica, pe care Vladimir Putin a descris-o drept o regiune vitală pentru interesele rusești, deoarece modificăile climatice o fac mai accesibilă.
Exercițiul a avut loc lângă Arhipelagul Franz Josef din Oceanul Arctic și a avut ca scop testarea navelor militare ruseşti în condiții meteorologice extreme. “Expediția arctică nu are asemănare în istoria sovietică și modernă a Rusiei”, a spus Vladimir Putin.
Sursa: România Actualități