Deşi nimeni nu a revendicat până în acest moment atacurile – parte a unei serii care vizează forţele americane sau zone unde sunt dislocate acestea în Irak sau Siria – analiştii cred că în spatele acestei campanii se află miliţiile  susţinute de Iran.

Miliţiile irakiene susţinute de Iran au promis că se vor răzbuna după ce SUA au atacat, luna trecută, poziţii ale acestor grupuri la graniţa dintre Siria şi Irak, ducând la moartea a patru dintre membrii acestora.

Potrivit Colonelului Wayne Marotto, purtător de cuvânt al coaliţiei SUA, două persoane au fost rănite în atacul cu rachete care a avut loc la Baza Aeriană Ain al-Asad, din vestul Irakului. Rachetele au aterizat în bază, iar ulterior Marotto a precizat că trei persoane au fost, de fapt, rănite. Potrivit unor oficiali americani, cele două persoane rănite sunt militari americani.

Alte două rachete au lovit Ambasada SUA din Bagdad, joi dimineaţă, au declarat surse din forţele irakiene de securitate pentru Reuters. Sistemul anti-rachetă al ambasadei a deviat una dintre rachete, iar cealaltă a căzut lângă perimetrul Zonei Verzi.

Cât despre atacul asupra câmpului petrolier Al Omar  din Siria, forţele democratice siriene au declarat că atacul cu drone nu a provocat victime.

Potrivit oficialilor Armatei Irakului, seria de atacuri cu drone şi rachete asupra forţelor americane a atins un nivel nemaiîntâlnit.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității 

Foto: Mediafax