80 de europarlamentari au semnat până acum un draft de scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, în care îi cer să-l demită pe Josep Borrell, însărcinatul cu Afaceri Externe al UE, după vizita din Rusia. Printre semnatari se numără și europarlamentari români, de la toate formațiunile.

,,Cerem demisia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene după eșecul vizitei la Moscova
Într-o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, semnată împreună cu 80 de alți deputați europeni, am cerut demisia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell”, a scris europarlamentarul român Siegfried Mureșean pe Facebook.
Redăm textul integral postat de Siegfried Mureșean:
,,Josep Borrell a fost săptămâna trecută în vizită oficială la Moscova, într-un moment în care, în Federația Rusă, se întâmplă lucruri grave: mii de opozanți ai regimului sunt arestați pe nedrept, liderul opoziției a fost condamnat în mod abuziv la închisoare, sunt încălcate drepturile și libertățile oamenilor, independența justiției și statul de drept. Toate acestea sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene. Iar datoria Înaltului Reprezentant al UE este să apere valorile europene și interesele cetățenilor noștri la nivel european.
Tocmai de aceea, Josep Borrell trebuia să negocieze și să obțină eliberarea liderului opoziției ruse și a tuturor celor arestați pe nedrept și trebuia să ceară Federației Ruse garanții privind respectarea angajamentelor internaționale privind drepturile omului.
Josep Borrell nu a obținut nimic în timpul vizitei la Moscova. Mai mult, șeful diplomației europene s-a făcut de râs în timpul conferinței de presă comune cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov: a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Josep Borrell nu a apărat interesele Uniunii Europene în timpul criticilor și acuzațiilor aduse de Serghei Lavrov.
Înaltul Reprezentant a enunțat în mod fals că la nivel european nu s-a discutat despre introducerea de noi sancțiuni față de Federația Rusă. În realitate, mai multe țări membre ale Uniunii Europene, la cel mai înalt nivel, au cerut acest lucru.
În loc să fie dur și ferm cu Federația Rusă, Josep Borrell a ales să transmită Moscovei noi invitații de cooperare.
Ca o dovadă clară a eșecului acestei vizite la Moscova și a lipsei de respect a Federației Ruse față de Uniunea Europeană, chiar în timpul acestei vizite, Serghei Lavrov a anunțat expulzarea a trei diplomați europeni.
Această vizită a Înaltului Reprezentant la Moscova a fost umilitoare, a adus numai dezavantaje Uniunii Europene și a fost de ajutor doar Federației Ruse.
Decizia de a merge la Moscova i-a aparținut personal lui Josep Borrell, de aceea trebuie să suporte consecințele, de aceea, am semnat această scrisoare și de aceea consider că cererea de demisie este una justificată”, a scris Siegfried Mureșean.