Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au confiscat în cadrul unor acțiuni desfășurate la frontiera verde și pe căile de comunicație, 25.790 pachete de ţigări de proveniență duty-free ori extracomunitară, în valoare de aproximativ 302.000 lei, marfă ce urma să ajungă pe piața neagră de desfacere din zonă.

*Vineri, 26 noiembrie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare au organizat și desfășurat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră sătmăreni au oprit în trafic, pe o stradă din municipiul Satu Mare, un autoturism înmatriculat în România. Mașina era condusă de către un sătmărean în vârstă de 39 de ani. La controlul sumar al mașinii, în interiorul acesteia puteau fi observați mai mulți saci negri de mari dimensiuni. Existând suspiciunea rezonabilă că în aceștia s-ar afla țigări provenite din activități ilicite, mașina a fost condusă la sediul STPF Satu Mare. În urma controlului amănunțit, colegii noștri au descoperit, în interiorul autoturismului, cantitatea de 2.000 pachete de țigări provenite din magazine de tip duty free. Valoarea acestora se ridică la 23.400 de lei.

Șoferul este cercetat acum pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar autoturismul, în valoare de aproximativ 10.000 de lei a fost indisponibilizat la sediul STPF Satu Mare până la finalizarea cercetărilor.

*În cursul aceleiași zile, câteva ore mai tâziu, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare au continuat acțiunea pe linia combaterii contrabandei, în cooperare cu lucrătorii SPF Tarna Mare. Astfel, în jurul orei 18.00, poliţiştii de frontieră  au oprit în trafic, pe o stradă din Livada, un autoturism înmatriculat în Italia. Mașina era condusă de către un bărbat  în vârstă de 30 de ani. La control, șoferul le-a spus polițiștilor de frontieră că are în autoturism mai multe pachete cu țigări. Mașina și conducătorul auto au fost conduși la sediul STPF Satu Mare. În urma controlului amănunțit, colegii noștri au descoperit, într-un loc special amenajat sub portbagajul mașinii, cantitatea de 550 pachete de țigări provenite din magazine de tip duty free. Valoarea acestora se ridică la 6.435 de lei.

Șoferul este cercetat acum pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar autoturismul, în valoare de aproximativ 7.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul STPF Satu Mare până la finalizarea cercetărilor.

*Și polițiștii de frontieră suceveni s-au confruntat cu un caz de contrabandă în cursul zilei de vineri, 26 noiembrie a.c. Lucrătorii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina, județul Suceava, au descoperit abandonat pe un drum comunal din localitatea Straja un autoturism. Mașina nu avea plăcuțe de înmatriculare, iar în interiorul ei puteau fi observate mai multe colete învelite în folie neagră.

Autoturismul a fost transportat la sediul SPF Brodina, iar în urma inventarierii s-a constatat că în interior se afla cantitatea de 11.880 pachete cu țigări provenite din magazine de tip duty-free, în valoare de 138.996 lei. Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul, în valoare de circa 5.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției până la finalizarea cercetărilor.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar în continuare, se. derulează verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub îndrumarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

*Un alt caz de contrabandă a fost înregistrat tot în cursul zilei de vineri, 26 noiembrie a.c., în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Vicovu de Sus, județul Suceava. În jurul orei 08.30, polițiștii de frontieră au observat un grup de persoane în timp ce se deplasa pe malul pârăului Laura spre o locuință izolată. Cele patru persoane au reușit să se întoarcă în Ucraina, iar colegii noștri au descoperit, în anexa unui imobil nelocuit din zonă, mai multe colete cu țigări.

Marfa a fost transportată la sediul SPF Vicov, iar în urma inventarierii s-a constatat că este vorba despre cantitatea de 6.980 pachete cu țigări provenite din magazine de tip duty-free, în valoare de 81.666 lei.

Și în acest caz se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, trecere ilegală a frontierei de stat.

*În data de 26 noiembrie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Valea Vișeului, județul Maramureș, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 01.30, poliţiştii de frontieră au observat, la aproximativ 400 de metri de linia de frontieră spre interior, pe direcția localității Valea Vișeului, două persoane care nu își justificau prezența în zonă. Pornind în urmărirea lor, polițiștii de frontieră au descoperit, în curtea unui imobil mai multe colete ambalate în folie neagră, specifice coletelor cu țigări. Ulterior, colegii noștri au solicitat Judecătoriei Vișeu de Sus emiterea unui mandat de percheziție domiciliară la imobilul respectiv. În cadrul percheziției, din curtea imobilului ce aparține unui localnic în vârstă de 42 de ani au fost ridicate patru colete cu țigări provenite din activități de contrabandă.

La sediul instituției, în urma inventarierii baxurilor cu țigări descoperite, s-a constatat că acestea conțin 2.000 pachete țigări, de proveniență Belarus, în valoare de 23.400 lei. Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării.

În continuare, se derulează verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

*În aceeași zi, tot la Sectorul Poliției de Frontieră Valea Vișeului au continuat acţiunile pentru combaterea activităților ilicite cu produse accizabile din tutun în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control în trafic, în localitatea Strâmtura, un autoturism pe care erau aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare provizorii de România. Mașina era condusă de către un tânăr în vârstă de 24 de ani, din județul Maramureș. Colegii noștri au condus mașina la sediul sectorului. La controlul amănunțit asupra mijlocului de transport au fost descoperite, în locuri special amenajate sub bancheta din spate și sub portbagajul autoturismului 2.380 pachete cu țigări, de proveniență extracomunitară, în valoare de 27.846 lei. Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării. Mai mult, la verificări, polițiștii de frontieră au constatat că plăcuțele de înmatriculare aplicate pe mașină au fost eliberate, de fapt, pentru un alt autoturism.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și punere în circulație sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare. În continuare, se derulează verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

Sursa: Poliția de Frontieră