Producătorul de vehicule blindate turc BMC a ajuns la un acord cu două companii sud-coreene pentru a lucra la pachetul de alimentare al viitorului tanc autohton Altay, a declarat pentru Defense News un înalt oficial al BMC.

Sursa, sub protecția anonimatului, a declarat că, acordurile au fost semnate  cu firmele Doosan și S&T Dynamics pentru a furniza motorul și mecanismul de transmisie pentru Altay.

Potrivit publicației militare americane Defense News, o sursă oficială turcă, care lucrează în cadrul programului pentru tancul Altay, a declarat, sub protecția anonimatului, că acest program s-a confruntat cu întârzieri majore din cauza faptului că Turcia nu are acces și nu dispune de tehnologia necesară pentru a produce trei componente importante, cum ar fi motorul, transmisia și blindajul,notează publicația DefenseRomania.ro.

Programul de producție al Turciei pentru primul sau tanc principal de luptă (MBT), de nouă generație, Altay a început să prindă contur în anul 2018, când guvernul de la Ankara și compania turcă BMC au semnat contractul pentru acesta.

Contractul prevede fabricarea unui prim lot de 250 de unități, suport logistic pe toată durată de viață operațională și construirea unui centru de mentenanța. Că parte a contractului, compania BMC ar trebui să proiecteze, să dezvolte și să producă și o versiune fără echipaj a țâncului Altay.

Entuziasmați peste măsură de acest program, turcii au inclus într-un document guvernamental, în anul 2019, tancul Altay că un obiectiv care trebuie realizat până în anul 2020. La sfârșitul anului 2019, Ethem Sancak-acționar principal la BMC-a declarat, fără a ține cont că se înregistrau deja întârzieri, că tancul Altay va fi lansat în termen de 24 de luni.

Programul Altay este împărțit în două faze: T1 și T2. Fază T1 acoperă producția primelor 250 de unități, iar T2 implică dezvoltarea și producerea unei versiuni mult mai avansate. În cadrul programului Altay, Turcia și-a propus să producă în cele din urmă 1.000 de tancuri, urmând să fie produsă și o versiune fără echipaj.