Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat, sâmbătă că a fost operaționalizată o tabără mobilă pe stadionul din orașul Siret, în județul Suceava. Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară refugiaților din Ucraina.

Durata necesară ridicării sistemului de corturi este de aproximativ opt ore și se pot asigura condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare tabără fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele.

De asemenea, la nivelul județului Suceava, în Vama Siret, cu sprijinul salvatorilor și a voluntarilor SMURD suceveni, a fost ridicat un cort încălzit care să deservească aceste persoane, prin oferirea de apă și alimente puse la dispoziție de reprezentanții societății civile.

Au fost operaționalizate și alte corturi de așteptare, de unde cetățenii vor fi preluați și transportați la destinații, în mod organizat. Nu în ultimul rând, la nivelul zonei de frontieră, a fost operaționalizat un Punct de Comandă Mobil.

In scopul optimizării acțiunii de sprijin derulate în județul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv.

Tot sâmbătă, în judetul Botoșani, două corturi aparținând ISU au fost montate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca.

Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii, sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, cazare și hrană.

Este în curs de operaționalizare o altă tabară mobilă în Sighetul Marmației, din județul Maramureș, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin în zona respectivă.

Sursa foto: ISU Suceava / ISU Maramureș