Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 307 fapte de natură infracţională. În perioada analizată, au fost ridicate în vederea confiscării – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, astfel:

  • 103.391 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
  • 19.853 perechi încălțăminte;
  • 122.850 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 2.844 bucăți articole de marochinărie;
  • 404.000 bucăți instrumente de scris;
  • 24.000 bucăţi ţigări electronice;
  • 10.313 bucăţi accesorii telefoane;
  • 283.321 bucăți jucării.

De asemenea, în perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de diverse alte articole, susceptibile a fi contrafăcute, constând în unelte, scule sau produse de uz casnic, etc.

În aceeaşi perioadă din 2020, au fost descoperite peste 32.000 de produse cosmetice şi de parfumerie şi 14.000 bucăţi jucării, constatându-se în 2021 creşteri considerabile ale confiscărilor acestor produse, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.

Din cazuistica înregistrată in ultimul an s-a constatat ca cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.

  Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:           

  • China-România – pe mare,
  • Turcia-România.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Sursa: Politia de Frontiera