Ministerul rus al Apărării a transmis, miercuri, că Flota de submarine a Mării Negre a executat mai multe exerciţii în ultimele zile, inclusiv lansări de rachete de croazieră.

Astfel, echipajele de pe submarinele Rostov-on-Don şi Veliky Novgorod au lansat rachete Kalibr-PL împotriva unui grup de „nave inamice”.

Rachetele de croazieră cu bătaie mare Kalibr (SS-N-30) au o rază de acţiune de aproximativ 2.500 de km şi zboară la o altitudine de 50 – 150 de metri. Rachetele sunt dirijate prin Sistemul Inerţial de Navigaţie (Inertial Navigation System – INS) şi prin satelit (GLONASS).

Două nave americane intră în Marea Neagră

Exerciţiile s-au desfăşurat concomitent cu anunţul Flotei a 6-a Americane că a dislocat două nave, un distrugător şi nava de control şi comandă a Flotei în Marea Neagră.

Sâmbătă, distrugătorul USS Porter a intrat în Marea Neagră pentru o misiune de patrulare de rutină. De asemenea, nava de comandament a Flotei a 6-a, USS Mount Whitney, care în prezent se află în Instanbul, i se va alătura.

Cele două vase vor participa la manevre şi exerciţii comune cu nave militare din România, Ucraina, Bulgaria, Georgia şi Turcia.

De regulă, când navele NATO intră în partea de nord a Mării Negre, unde Rusia este principalul actor politic şi militar, sunt şicanate de nave şi aeronave ale Rusiei, în special când se apropie de Crimeea, ocupată ilegal de ruşi în 2014.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității 

Foto: Twitter