Organizația de apărare împotriva rachetelor din Israel (IMDO) colaborează cu  Agenția de apărare antirachetă  din SUA (MDA)  pentru dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă Arrow(Săgeta) 4 care va face parte din scutul de rachete balistice  utilizat de mai multe țări, informează DefenseWorld.net.

„Săgeata-4 va fi o rachetă interceptor avansată, inovatoare, cu capacități îmbunătățite. Acesta va aborda o gamă largă de amenințări care sunt în evoluție în regiune și va înlocui interceptorii Arrow-2 în următoarele decenii, ” a anunțat directorul general al Israel Aerospace Industries (IAI) , Jacob Galifat.

a fost ales ca prim contractor pentru dezvoltare și producție.

Sistemul de arme Arrow include sisteme radar avansate, dezvoltate și produse de filiala IAI, Elta, precum și un sistem BMC dezvoltat de Elbit Systems.

Săgeata 2 este operațională din anul 2000, oferind apărare atât în atmosferă, cât și în afara ei, iar Săgeata 3, cu caracteristici similare, a fost livrată pentru utilizare operațională în 2017.

„Sistemul de arme Arrow, care a fost unul dintre primii din lume care a interceptat rachete balistice, va fi modernizat cu o capacitate semnificativă, produsă de Israel Aerospace Industries , sub forma interceptorului Arrow 4. Interceptorul va fi cel mai avansat de acest gen din lume și va oferi un nou strat de apărare statului Israel și cetățenilor săi “, a adugat directorul IAI.

 Rachetele balistice sunt clasificate în patru categorii, în funcție de raza de acțiune :

– raza scurta – sub 1000 km;
– medie – 1000-3000 km;
– intermediara- 3000-5000 km;
– lunga ( ICBM) -peste 5500 km.

Rachetele cu rază scurtă se numesc tactice, cele cu raza medie și intermediară “de teatru de operații”, iar cele cu raza lunga, strategice.