Şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a declarat, conform unei informaţii pe site-ul Departamentului Apărării, că se ia în calcul încetinirea ritmului retragerii, ca urmare a ofensivei talibane.

Cu toate acestea, oficialul american a reiterat că forţele armate se vor retrage complet şi la timp, adică până pe 11 septembrie.

CNN a prezentat, în această dimineaţă, declaraţii cu oficiali americani îngrijoraţi de faptul că mai multe zone din nordul ţării au fost cucerite de talibani în timpul ultimelor zile.

Principalele ţări contributoare cu trupe, inclusiv Statele Unite dar şi România, au anunţat că au repatriat peste jumătate dintre militari, în condiţiile în care majoritatea militarilor sunt grupaţi în capitala Kabul.

O posibilă soluţie ar putea veni de la turci, care ar putea păstra militarii inclusiv după retragere, pentru securizarea principalelor obiective din Kabul. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat chiar înainte de Summit-ul NATO că Turcia ar fi pregătită să menţină trupe pentru protejarea aeroportului din Kabul, principala cale de ieşire pentru diplomaţii occidentali şi lucrătorii umanitari.

„America se pregăteşte să părăsească Afganistanul în curând şi, atunci când vor dispărea, singura ţară de încredere care va rămâne pentru a menţine procesul acolo va fi, evident, Turcia”, a declarat Erdogan la plecarea spre Bruxelles, la summitul NATO.

Cu toate acestea, Erdogan a subliniat că ţara sa va avea nevoie de sprijin „diplomatic, logistic şi financiar” dacă va menţine trupe în Afganistan după retragerea NATO.

Foto: Mediafax