Statele Unite au anunțat duminică, în cadrul Summitului G7, că vor oferi României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare. Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia, printr-un mesaj pe Twitter. „Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic” dintre cele două țări, a punctat Iohannis.
„Guvernul SUA, împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, OR), vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de Front-End Engineering and Design în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Bazându-se pe eforturile Guvernului american, inclusiv pe sprijinul din partea Comerțului și pe asistența tehnică din partea statului și a USTDA, investiția va mobiliza un efort de mai multe miliarde de dolari și va pune în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat.
De asemenea, investiția este menită să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând cele mai înalte standarde de siguranță”, a transmis Casa Albă.