Servicul de Telecomunicaţii Speciale a făcut ieri precizări referitoare la centralizarea deceselor asociate noului coronavirus, după declaraţiile fostului ministru Vlad Voiculescu că ar putea exista nereguli în raportarea acestor date şi că numărul morţilor ar putea fi mult mai mare.

STS exclude posibilitatea ca datele să poată fi modificate odată ce au fost introduse în cele două aplicaţii create pentru sistemul medical – Corona Forms şi Alerte MS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale explică într-un comunicat că fiecare deces este înregistrat pe baza datelor primite de la spitale, care sunt apoi analizate și validate de Direcțiile de Sănătate Publică. Fiecărui astfel de caz i se alocă un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate.

Redăm integral cpmunicatul:

,,Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a dezvoltat și a pus la dispoziția autorităților medicale cele două aplicații informatice, Corona Forms și Alerte MS, la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea.

Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanelor confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19.

Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele NU MAI POT FI MODIFICATE.

Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms.

Datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare și direcțiile de sănătate publică și sunt disponibile autorităților medicale. În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora.

Alerte MS este aplicația care generează statistici în conformitate cu cerințele stabilite de MS. În această platformă, datele numerice sunt introduse de spitale și laboratoare.

STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS).

Accesul instituțiilor publice în aplicația Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare. Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS.

STS pune la dispoziția autorităților medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite de acestea, și subliniază încă o dată, că datele din Corona Forms nu pot fi modificate, fiind cele oficiale, comunicate public, în informările zilnice.”

Sursa: STS