Respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor națiunilor este unul dintre principiile cheie ale securității europene, prin urmare NATO solicită Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde acestea sunt neinvitate și nu sunt binevenite, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Rusia are forțe militare în Georgia, în Ucraina, în Crimeea și, de asemenea, în Republica Moldova. Iar aceste forțe sunt acolo fără acordul guvernelor acestor țări, sunt neinvitate și nu sunt binevenite. Iar Aliații NATO, în cadrul reuniuni de astăzi, au cerut Rusiei să retragă acele forțe și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, a Ucrainei, a Republicii Moldova”, a afirmat Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă după Consiliul NATO-Rusia.

Stoltenberg a subliniat că NATO nu va face concesii cu privire la principiile sale cheie, inclusiv privind suveranitatea și integritatea teritorială a oricărei națiuni europene, dreptul oricărei națiuni de a-și alege propriile aranjamente de securitate și capacitatea aliaților NATO de apărare reciprocă.

Stoltenberg a mai declarat că, în cazul în care Rusia lansează o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, NATO va fi forțată să-și consolideze semnificativ prezența militară pe Flancul său estic.

Sursa foto: NATO