Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vehement anexările teritoriale decise de Rusia, avertizând că generează escaladarea conflictului, dar a amintit Ucrainei că admiterea în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate. Mobilizarea militară decisă de preşedintele Vladimir Putin şi anexările teritoriale “constituie cea mai gravă escaladare a conflictului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit postului de televiziune CNN.
“Putin a mobilizat sute de mii de trupe suplimentare, s-a angajat în ameninţări nucleare iresponsabile, iar acum a anexat ilegal noi teritorii ucrainene. Aceste acţiuni reprezintă cea mai gravă escaladare a conflictului de la începerea acestuia”, a subliniat secretarul general al NATO.

În cera ce priveste candidatura Ucrainei pentru integrarea în NATO în procedură rapidă, Jens Stoltenberg a reamintit, că orice decizie de admitere a unui stat în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate din partea liderilor ţărilor membre.
“Ucraina are dreptul de a prelua din nou controlul asupra teritoriilor ocupate cu forţa, iar noi vom susţine acţiunile de eliberare a acestor teritorii”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.
Ucraina a cerut integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, ca reacţie la decizia Rusiei.