Statele Unitea au propus formarea unui grup de lucru comun cu Turcia pentru  a discuta despre impunerea sancțiunilor CAATSA, în urma achizției de către Turcia a sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia.

“Propunerea de înființare a grupului de lucru turco-american a venit din partea americană. Pentru că susținem dialogul, am spus„ da ”propunerii și au început negocierile la nivel de experți”, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat o serie de sancțiuni în temeiul Actului de combatere a adversarilor din America prin sancțiuni (CAATSA) împotriva agenției de achiziții militare din Turcia (SSB) și a patru oficiali înalți turci pentru cumpărarea S-400 din Rusia.

Întrucât SSB este principala agenție de coordonare a tuturor proiectelor de apărare, inclusiv a vânzărilor internaționale, sancțiunile împotriva acesteia pot împiedica capacitatea Turciei de a fabrica și exporta bunuri de apărare.

“Americanii au spus să lucrăm împreună la această problemă. Aceasta (sancțiuni) reprezintă un atac asupra drepturilor noastre suverane”, a adăugat Çavușoğlu.

Cu o zi mai devreme, Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, și-a reiterat declarația anterioară conform căreia S-400 nu numai că reprezentau o amenințare pentru aeronavele alianței, dar că este posibil să nu se integreze cu apărarea aeriană.

Pompeo i-a spus lui Cavusoglu mai devreme că achiziția Turciei a sistemului S-400 pune în pericol securitatea personalului SUA și tehnologia militară și permite accesul Rusiei la forțele armate turcești și industria de apărare.

Sursa: defenseworld.net