Responsabilii politicii externe americane se vor întâlni săptămâna viitoare cu şefii diplomaţiei chineze într-o primă reuniune după alegerea preşedintelui Joe Biden, pe care o promit “foarte sinceră” între primele două mari puteri mondiale aflate în pragul unui nou război rece, notează AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat miercuri că va face o escală pe 18 martie la Anchorage, Alaska, pe drumul de întoarcere din prima sa călătorie în străinătate, când va vizita Japonia şi Coreea de Sud tocmai pentru a consolida alianţele Statelor Unite în faţa Chinei.

Antony Blinken, care săptămâna trecută a numit competiţia cu Beijingul “cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”, însoţit de Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, se va întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.

Pe Twitter, Antony Blinken a spus că doreşte să abordeze în special subiectele asupra cărora Washingtonul are “dezacorduri profunde” cu principalul său adversar.

Detalii AICI

Foto: Sputnik