“Răbdarea noastră are limite”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, întrebat de reporteri cât timp va rămâne pe masă oferta de dialog a SUA cu Iranul privind acordul nuclear, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a apreciat că revenirea la “constrângeri verificabile şi permanente asupra programului nuclear al Iranului” este “o provocare urgentă”.

Executivul american a declarat în urmă cu şase zile că acceptă o invitaţie din partea europenilor pentru o viitoare întâlnire informală cu Iranul şi restul semnatarilor acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică. Autorităţile iraniene nu au răspuns deocamdată.

“Aşteptăm să aflăm care va fi răspunsul Iranului la invitaţia europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Acordul istoric din 2015 privind dosarul nuclear iranian, în care UE a jucat un rol vital, a marcat un reper important în resetarea relațiilor dintre Iran și Occident.

Acordul nuclear a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran și cinci puteri cu drept de veto(Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia)  în Consiliul de Securitate al ONU. Documentul viza să împiedice Teheranul să dezvolte capacitățile necesare creării de arme atomice.

Potrivit acordului, Teheranul a redus masiv procesele de îmbogățire a uraniului și a permis controale stricte ale inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA).

În schimb, sancțiunile economico-financiare impuse de Vest împotriva Iranului au fost anulate.