Statele Unite au finalizat în proporţie de 90% retragerea trupelor din Afganistan, a anunţat marţi Comandamentul Central american, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Comandamentul Central american (CENTCOM), responsabil de operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu, a anunţat că retragerea trupelor SUA din Afganistan avansează, fiind realizată în proporţie de 90%. Administraţia Joseph Biden a anunţat că va retrage trupele americane din Afganistan până pe 11 septembrie 2021.

Statele Unite intenţionează să menţină sute de militari în Kabul, pentru protejarea Ambasadei SUA şi a aeroportului internaţional.

Pentagonul a anunţat că Baza aeriană Bagram, situată în apropiere de Kabul, a fost deja evacuată. Aliaţii SUA, inclusiv cei din cadrul NATO, retrag trupele în coordonare cu armata americană.

Un oficial militar de la Kabul a reclamat că trupele americane au părăsit Baza Bagram fără a anunţa autorităţile militare afgane.

Situaţia de securitate se agravează în Afganistan

În contextul retragerii trupelor occidentale, în ultimele luni s-au intensificat atacurile teroriste în Afganistan, comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat recent că organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic s-ar putea regrupa în Afganistan în doi ani.

În ultima săptămână, insurgenţii talibani afgani au preluat controlul asupra a 188 de districte din totalul de 407 şi luptă pentru a ocupa încă 135 de districte. Peste 1.000 de militari afgani au fugit în ultimele zile în Tadjikistan de teama talibanilor.

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

„Afganistanul riscă un colaps total”, afirmă Bill Roggio, analist la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor (Foundation for Defense of Democracies, FDD).

„Dacă Administraţia afgană nu recapătă controlul asupra situaţiei de securitate, rezistenţa sa va fi măsurată în săptămâni şi luni”, a atras atenţia Bill Roggio, conform site-ului Politico.com.

Foto: Profimedia