Armata României și-a încheiat misiunea în Afganistan, iar soțiile militarilor căzuți în teatrele de operații au ținut să transmită un mesaj de suflet fostului ministru al apărării naționale, Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, relatează B1 TV.

Încheierea misiunii a fost marcată printr-o ceremonie organizată miercuri în Piața Arcul de Triumf în Capitală, unde au fost rostite numele și onorurile post-mortem pentru cei 27 de militari români care au murit în Afganistan, s-a păstrat un moment de reculegere şi s-a depus o coroană de flori, iar formaţii de aeronave au survolat monumentul.
Coroane de flori au fost depuse si la Monumentul Eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului, monument care a fost ridicat din contribuția personală a generalului Gabriel Oprea și a primarului Piedone, și donat către MApN.

„Fetele”, așa cum le numesc toți cei care le cunosc pe cele 19 văduve de eroi, au transmis recunoștința lor pentru faptul că, în mandatul gl. Oprea în fruntea MApN, ele au fost angajate în structurile instituției, pentru modificările de legislație inițiate în favoarea militarilor, precum și pentru sprijinul financiar oferit de către fostul ministru celor 21 de urmași ai eroilor, lunar, pe toată perioada mandatului, din fonduri personale.
Pe parcursul mandatelor de ministru al apărării în guvernul Boc și în guvernul Ungureanu, Gabriel Oprea a asigurat, din fonduri proprii, urmașilor celor 26 de militari cazuți la datorie în teatrele de operații, din 1990 și până atunci, câte 1000 de lei, lunar. Astfel, circa 5000 de euro au ajuns lunar, vreme de aproape trei ani, la copiii eroilor militari, de la Gabriel Oprea.
Acești copii au un loc special în inima fostului ministru, rămas, la rândul său, orfan de tată, la vârsta de doar 10 ani. Căpitanul Marin Oprea a murit în misiune, în anul 1971.
Fostul vicepremier pentru securitate națională a creat și baza legală prin care, fie că este vorba de MApN, de MAI, SRI, SIE, SPP sau STS, soțul supraviețuitor al celui căzut la datorie în teatrele de operații sau pe teritoriu național să fie, la cerere, angajat în sistem.
De asemenea, copiii eroilor care doresc să urmeze o formă de școlarizare în sistemul de securitate națională, sunt admiși fără examen.

În mesajul lor, „Fetele” îl numesc pe general „tatăl lor” și îi transmit că îl poartă mereu în gânduri.
Fostul ministru Gabriel Oprea s-a arătat deosebit de onorat și impresionat de mesajul primit de la văduvele eroilor, pe care le-a asigurat că le va fi întotdeauna alături, atât lor, cât și copiilor acestora.