Dacă li s-ar cere să numească o unitate antiteroristă din Rusia, majoritatea oamenilor s-ar gândi probabil la unitatea de elită “Alpha” a FSB. Alpha a participat la criza constituțională din 1993, la asediul teatrului Nord-Ost și la criza ostaticilor din Beslan și este chemată la cele mai mari și mai sensibile incidente. Cu toate acestea, nu se ocupă de majoritatea incidentelor de terorism din Rusia. Mai degrabă, această responsabilitate revine echipelor SOBR (Spetsial’nyy Otryad Bystrogo Reagirovaniya, sau Special Squad, Rapid Reaction), scrie The National Interest.

Aceste echipe regionale se ocupă de majoritatea incidentelor armate din Rusia, de la teroriștii ceceni care au fost adăpostiți în case, până la violența domestică. Nivelul de echipament și nivelul de instruire al acestor unități variază foarte mult în funcție de amenințarea regiunii.

Dar care este istoria acestor unități? Cât de des sunt chemați și cum se compară cu celelalte unități OMON și FSB din Rusia?

La fel ca multe echipe europene de poliție de elită, baza echipelor SOBR a fost pusă în anii 1970 după atacurile asupra Jocurilor Olimpice de la München din 1972.

În 1980, în pregătirea Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova, prima unitate specială de poliție a fost formată sub autoritatea MVD (Ministerul Afacerilor Interne) la 9 noiembrie 1978, cu numărul de comandă 0707. Această zi este acum sărbătorită ca Ziua SOBR în Rusia, deoarece este considerată a fi prima formație a unei unități de poliție de elită care să răspundă la situații dificile.

La acea vreme, această unitate se numea OMON, care pur și simplu înseamnă „forță de poliție cu scop special”. Este considerat adevăratul predecesor al echipelor SOBR din Rusia. Cu toate acestea, rolul acestei echipe este considerat a fi distinct de unitățile care sunt acum numite OMON în Federația Rusă.

În anii 90, schimbarea societății provocată de căderea URSS și ineficiența poliției în fața criminalității și infracționalității de la acea vreme au impus necesitatea formării unor echipe speciale. Acestea se bazau pe șablonul echipei de elită OMSN, care a fost redenumită apoi SOBR. Personalul acestor echipe era selectat din OMON.

Unitățile SOBR au ajuns să lupte împotriva teroriștilor din Cecenia și Dagestan. Echipe SOBR din toată Rusia au servit în conflictul sîngeros din Cecenia ca echipe de asalt. Și-au demonstrat capacitățile și în cele mai importante acțiuni de luare de ostatici, inclusiv cea de spitalul Budionnovsk sau cea de la școala din Beslan, din Osetia de Nord.

Începând din 2016, SOBR deține o forță de 87 de detașamente și aproximativ 5.200 de oameni.

Foto: Twitter și YouTube