Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Documentul asigură garanţii suplimentare de securitate şi un acces facil la servicii esenţiale, fiind promisă şi reducerea birocraţiei. Dar un aspect controversat, tot mai discutat săptămâna aceasta, este înlocuirea rubricii „sex” cu „gen”, pe noua carte de identitate. De asemenea, tricolorul a fost eliminat de pe document.

Chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu a spus miercuri că actele de identitate au fost întocmite în conformitate cu dispoziţiile unei Hotărâri de Guvern. „Implementarea a urmărit îndeaproape dispoziţiile HG 295 din 2021, care stabileşte şi aprobă normele metodologice de aplicare a legislaţiei privind evidenţa populaţiei. În anexele acestei hotărâri veţii găsi forma şi conţinutul documentelor”, a spus acesta.

Întrebat dacă este posibilă revenirea la termenul sex, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns: „Orice opţiune este posibilă, vom analiza cu foarte mare atenţie şi vom trage nişte concluzii, este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este niciun fel de problemă în acest sens. Regulamentul UE aminteşte în preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodată, în partea dispozitivă o să vedeţi că utilizează expresia gen”.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI a spus că anexa HG precizează expres că există doar două forme de gen: feminin şi masculin.

Foto: Facebook /Ministerul Afacerilor Interne