Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le va solicita miercuri miniştrilor apărării ai ţărilor membre, care se reunesc la Bruxelles, să suplimenteze contribuţiile la bugetul Alianţei pentru activităţile de apărare şi de descurajare comune, notează DPA, preluată de Agerpres

”A cheltui mai mult împreună ar dovedi soliditatea angajamentului nostru faţă de articolul 5, promisiunea noastră de a ne apăra unul pe altul”, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Potrivit şefului NATO, suplimentarea bugetului organizaţiei ar susţine desfăşurarea forţelor aliate în flancul estic al Alianţei, misiunile de poliţie aeriană, desfăşurările de nave şi manevrele militare comune.

În plus, s-ar ajunge la o echilibrare a costurilor între ţările membre, a spus Jens Stoltenberg, acesta fiind un subiect controversat în discuţiile dintre unele state aliate, precum SUA şi Germania.

Propunerea face parte dintr-un pachet mai cuprinzător de idei pentru reforma Alianţei Nord-Atlantice, pe care Stoltenberg îl va prezenta miercuri miniştrilor apărării pentru o dezbatere iniţială. Reuniunea este prima de acest fel după schimbarea administraţiei de la Washington.