Şeful Agenţiei Europene de Apărare, Jiří Šedivý, a declarat, în cadrul unui interviu acordat agenţiei DefenseNews, că, în următorii 10-15 ani, SUA vor fi mult mai implicate în zona Asia-Pacific şi se vor aştepta ca europenii să fie capabili, dacă nu chiar autonomi, în ceea ce priveşte menţinerea stabilităţii în regiune.

Astfel, întrebat care sunt lucrurile care vor afecta securitatea în viitor, acesta a declarat că, în 10-15 ani, ne putem „imagina Uniunea Europeană înconjurată de un mediu mult mai provocator, mai periculos, în special în zona Mediterană, în Orientul Mijlociu, Nordul Africii şi Sahel. În această zonă, ne putem aştepta la mai multe state eşuate, chiar şi la războaie locale. Vor fi efecte serioase ale schimbărilor climate, în special migraţia, care va fi un alt lucru care ne va preocupa. În acelaşi timp, iar acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl reţinem, SUA vor fi alături de Europa, prin apărarea colectivă a NATO.  Totodată, SUA vor fi mult mai implicate în Asia-Pacific, aşteptându-se ca europenii să fie capabili, dacă nu chiar autonomi, în menţinerea stabilităţii din vecinătatea noastră”.

De asemenea, acesta susţine că europenii nu ar trebui să se bazeze tot timpul pe SUA, mai ales că SUA ar putea să fie mai concentrată pe alte zone.

„Suntem într-o perioadă decisivă”

Totodată, întrebat care este stadiul apărării europene în acest moment, Jiří Šedivý a declarat că ne „aflăm într-o perioadă decisivă, în care trebuie să grăbim cooperarea în domeniul apărării, în special în domeniul dezvoltării capabilităţilor, inclusiv prin introducerea noilor tehnologii. (…) Anul acesta este primul an în care avem toate iniţiativele de apărare pe masă, fie că vorbim de PESCO sau EDA”.

Cât despre proiectele PESCO, Šedivý a declarat că, în prezent, „avem 46 de proiecte PESCO aprobate şi care sunt prezentate la diferite niveluri. Nu putem, însă, să ne aşteptăm la ceva concret până în 2025. Atunci (n.r. în 2025), estimăm că între 24 şi 26 de proiecte din 46 vor livra o capabilitate operaţională iniţială. Ne putem aştepta la proiecte, de exemplu, din zona cibernetică, a rezilienţei cibernetice sau a capabilităţilor medicale. (…) Proiecte mai mari, precum planurile pentru o corvetă de patrulare europeană vor necesita mai mult timp, până în 2030”, a spus acesta.

Jiří Šedivý a vorbit, de asemenea, despre un proiect PESCO privind modernizarea principalelor tancuri de luptă.

„Încercăm să convingem statele membre să modernizeze împreună platformele existente, fie că e vorba de Leopard 2 sau T-72. Dacă statele cooperează, vor atinge, cu siguranţă, un nivel mai mare de interoperabilitate. Pe termen lung, ne-ar plăcea să încurajăm dezvoltarea unui tanc de luptă european”, a adăugat Jiří Šedivý.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității

Foto: Mediafax