Brigada Rutieră pregătește modificări majore ale Codului Rutier începând cu 1 ianuarie 2022. Vor fi introduse noi amenzi, însă nici permisul de conducere nu va mai putea fi obținut de oricine. Potrivit noilor modificări, persoanele care nu au absolvit cel puțin 10 clase nu vor putea să se înscrie la școala de șoferi.

Această modificare a apărut în urma mai multor incidente petrecute în trafic, când șoferii nu știau să citească sau să semneze procesul verbal înmânat de polițist.

Având în vedere aceste evenimente, Brigada Rutieră a decis să modifice Codul Rutier și să nu mai permită persoanelor care nu au absolvit 10 clase să obțină permisul de conducere.

Modificările care vor intra în vigoare din ianuarie 2022 nu fac referire doar la studiile persoanelor care vor să obțină permisul de conducere. Printre noile reglementări se numără și controale medicale mai dese pentru posesorii de permis auto care suferă de boli de inimă sau diabet. Aceste afecțiuni pot pune în pericol capacitatea de a reacționa atunci când se află în trafic.

Nici șoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află în trafic nu sunt iertați în noul an. Potrivit noilor reglementări, aceștia ar putea rămâne pietoni pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe lângă toate aceste măsuri, noul an vine și cu o veste bună pentru șoferii români. Guvernul a stabilit plafonarea punctului de amendă. Conform OUG 130/2021, între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2023, punctul de amendă va rămâne la valoare de 145 de lei. Această măsură a început în anul 2018 și este nu este exclus ca ea să se mențină și în 2023. În acest sens, o confirmare va veni până la finalul anului viitor.

Sursa foto: IGPR