Salvamontiștii avertizează turiștii în legătură cu traseele care se pot face în acest început de iarnă. În ultimele 24 de ore, salvatorii au avut mai multe intervenții și au primit mai multe apeluri pentru sfaturi sau informații.

Trei persoane au fost salvate în urma intervenţiilor desfăşurate de salvamontişti în ultimele 24 de ore, în judeţele Gorj şi Vrancea. Acestea nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, a transmis Salvamont.
“În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 3 apeluri de urgenţă: un apel pentru Salvamont Gorj, un apel pentru Salvamont Vrancea, un apel pentru Judeţul Vrancea. În cazul acestor intervenţii au fost salvate 3 persoane. Nicio persoană nu a necesitat predare la Ambulanţa sau SMURD”, au anunțat, sâmbătă, reprezentanţii Salvamont România.

De asemenea, s-au primit 18 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

RECOMANDĂRI pentru turiști pe munte, în sezonul de iarnă

Dacă te pregătești să cucerești crestele muntilor, nu uita să te echipezi corespunzător și să îți descarci noua aplicație Salvamont, acum disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS!
Citește sfaturile și recomandările Salvamont din aplicație și folosește secțiunea SOS ori de câte ori vrei sa intri în legătură directa cu formațiile Salvamont , pentru informații sau sa anunti o urgență, a transmis Dispeceratul Național Salvamont.
De asemenea, turiștii:

– să ţină cont de atenţionările de vreme nefavorabilă, vânt şi precipitaţii şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, pot fi acoperite de un strat mic de zăpadă;

– să se pornească pe traseu la o oră cât mai matinală întrucât se întunecă destul de devreme iar în condiţii de iarnă timpul de parcurgere a unui traseu pot diferi mult de timpul afişaţi pe tablele indicatoare;

– să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, jachetă de vânt, rucsac, căciulă, apă, mâncare şi lanternă;

–  să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis, sau dacă sunt trasee nerecomandate temporar ca urmare a unor obstacole ivite în urma unor fenomene meteorologice specifice perioadei;

– să abordeze traseele montane în funcţie de  nivelul lor de pregătire fizică şi dotarea cu echipament;

– în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru o intervenţie a salvatorilor montani în timp optim în vederea evitării unor situaţii neplăcute, uneori critice.

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de  iarnă doarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheaţă, au fost principalele sfaturi pentru turiștii care vor să pornească în aceste zile pe munte, din partea Salvamont Dâmbovița.

Sursa: realitatea.net