Pentru prima dată în zece ani, Forțelor Navale Ruse vor desfășura exerciții comune cu țările NATO. Marina pakistaneză a invitat peste 40 de țări  să participe la cea de-a 7-a ediție a exercițiilor AMAN (Pace) care se desfășoară la fiecare doi ani, începând din 2007.

Peste 30 de țări și-au confirmat participarea la exercițiu, dintre care aproximativ 10 vor fi reprezentate de structuri navale, iar restul de observatori oficiali. Pe lângă navele pakistaneze și ruse, la exercițiu vor mai fi prezente Forțele Navale din SUA, Marea Britanie, China, Japonia, Turcia, Filipine, Sri Lanka, Indonezia și Malaezia.

După cum se poate remarca din lista participanților, nu este vorba de un exercițiu bilateral între Rusia și NATO, ci de un exercițiu amplu, la care vor fi prezente state diverse, între care se află chiar și China și Japonia.

,, AMAN-21 este programat în două faze: faza portului și faza mării. Faza portului va cuprinde Conferința maritimă internațională, seminarii, discuții la masă, vizite pe nave, apeluri și demonstrația internațională de afișare a bandelor și de combatere a terorismului maritim, în timp ce faza maritimă include execuția practică a planurilor operaționale și a activităților finalizate în timpul fazei portului”, scrie Global Times, care citează Marina Pakistanului.

Exercițiul a fost planificat cu obiective concentrate, care includ îmbunătățirea interoperabilității cu navele regionale și extraregionale, acționând astfel ca o punte între regiuni și afișarea unei rezoluții unite împotriva terorismului și a crimelor în domeniul maritim.

Sursa text și foto: DefenseWorld.net