Firma Rubin Central Design din Rusia a dezvoltat, probabil, prima navă de patrulare din lume cu capacitate de scufundare, astfel încât să funcționeze ca un submarin pentru o perioadă scurtă de timp, a informează TASS, care citează serviciul de presă al centrului de proiectare Rubin.

“Rubin prezintă prima modificare a unei nave de patrulare submersibile care combină avantajele unui submarin și a unei nave de patrulare de suprafață”, a declarat biroul de presă al Rubin,  filială a United Shipbuilding Corporation.

Proiectul a fost supranumit „Strazh („ Gardă ”) și va fi promovat pe piața mondială sub numele de BOSS (Border and Offshore Submersible Sentry), a mai anunțat Rubin.

“Costul navelor de patrulare este relativ scăzut, ceea ce le face acceptabile pentru țările cu bugete mici. Navele de acest tip (submersibile) și pot fi utilizate pentru protecție (navă de suprafață) și ca nave de salvare sau de cercetare (submersibile)”, a precizat sursa citată.

Potrivit Rubin, poziția scufundată a navei oferă imediat două avantaje: posibilitatea de a efectua supravegherea pe furiș și de a scăpa de vreme rea în timp ce continuă misiunile de patrulare.

Sursa: DefenseWorld.net