Rusia a trimis tancuri la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan, marţi, în contextul pregătirilor pentru un exerciţiu militar, care va avea loc luna viitoare, a anunţat presa rusă, potrivit The Hill.

Tancurile T-72 – din baza militară rusă din Tadjikistan – au fost conduse aproape 200 de km către poligonul Kharb-Maidon, la mai puţin de 24 de km de graniţa cu Afganistan.

Acest lucru are loc în contextul unui exerciţiu militar desfăşurat de Rusia, Uzbekistan şi Tadjikistan, între 5 şi 10 august, după cum scrie agenţia TASS, care citează Districtul Militar Central al Rusiei. De asemenea, acţiunile Rusiei vin într-un context nefavorabil trupelor afgane, care au pierdut mai multe teritorii în faţa talibanilor, după ce trupele străine au început să se retragă din ţară.

Retragerea trupelor americane din Afganistan este încheiată într-un procent de 95%, potrivit unui comunicat al Comandamentului Central al SUA.

Mai mulţi afgani au trecut graniţele către Iran, Uzbekistan şi Tadjikistan, întrucât talibanii controlează – potrivit declaraţiilor acestora – în jur de 85% din teritoriul ţării. În acest context, Rusia se teme că mii de afgani ar putea să meargă în mai multe dintre ţările asiatice care îi sunt partenere, destabilizând acţiunile sale militare din regiune.

De asemenea, oficialii ruşi au anunţat că vor desfăşura exerciţii militare cu trupele uzbece, în sudul Uzbekistanului, între 30 iulie şi 10 august.